2021-12-22 07:50:46• hírek • Agerpres

Románia schengeni csatlakozásáról és az MCV megszüntetéséről is tárgyalt Nicolae Ciucă Brüsszelben

foto: gov.ro
foto: gov.ro

Döntést sürgetett Románia schengeni csatlakozásáról hétfő és keddi brüsszeli látogatásán Nicolae Ciucă román kormányfő.

Románia uniós külképviseletének székhelyén tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök elmondta, az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel és az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel is tárgyalt erről. Szerinte Romániának mielőbb a schengeni térség tagjává kellene válnia, mert a felvétel uniós követelményeit már teljesítette. Beszámolója szerint tudatta tárgyalópartnereivel, hogy Románia készen áll külön-külön meggyőzni erről a tagállamokat.

Nicolae Ciucă tájékoztatása szerint a brüsszeli találkozóin beszélt arról is, hogy Románia nagyon fontos célkitűzésnek tartja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetését, és a kormányprogramba foglalták az ehhez szükséges reformok megvalósítását.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy ez a kérdés terítékre került Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter és Vera Jurova igazságügyi biztos nemrégiben tartott brüsszeli tárgyalásain. Hozzátette: ehhez kapcsolódóan elmondta a tárgyalópartnereinek, hogy az általa vezetett kormány egyik első döntése a 2021-2025-ös korrupcióellenes stratégia elfogadása volt.

Nicolae Ciucă közölte, a fentieken kívül az igazságügyi reformhoz kapcsolódó további intézkedésekről és az európai igazságügyi intézmények elvárásaihoz történő igazodásról is tárgyalt a brüsszeli találkozóin. 'Mindezek megvalósulása szavatolja, hogy az EU döntéshozói elemezni fogják az MCV megszüntetésének lehetőségét' - jelentette ki a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: